Skip to main content

Χριστούγεννα και ασθενείς με σπάνιες παθήσεις

Για τους ανθρώπους που ζουν με σπάνιες και χρόνιες ασθένειες, οι διακοπές των Χριστουγέννων απαιτούν μερικές φορές "plan B".

Χριστούγεννα με φίλους

Τα κρυολογήματα, η γρίπη και άλλες ασθένειες είναι πιο συχνές τον χειμώνα επειδή συγκεντρωνόμαστε συχνότερα σε κλειστούς χώρους. Αυτό συνέβαινε πάντα. Αλλά η λοίμωξη COVID-19, μαζί μας για μια τρίτη χειμερινή σεζόν, εξακολουθεί να επηρεάζει τα σχέδια για συγκέντρωση σε πάρτυ Χριστουγέννων και άλλες εκδηλώσεις. Λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι της πανδημίας, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ζητήσετε από τους άλλους να λάβουν μέρος σε μια πολυπληθή συγκέντρωση ή να λάβουν προφυλάξεις, όπως η χρήση μάσκας προσώπου. Αυτό θα μπορούσε να είναι περιοριστικό για όσους από εμάς πρέπει να συνεχίζουμε να είμαστε προσεκτικοί και να ανασύρει δυσάρεστες αναμνήσεις Χριστουγεννιάτικων διακοπών που «χάθηκαν» λόγω της πανδημίας.

Μερικές φορές μπορεί να φαντάζει πιο εύκολο να πείτε απλά «όχι» στις Χριστουγεννιάτικες συγκεντρώσεις και να αποφύγετε όλο το άγχος. Αλλά μόνο και μόνο επειδή είναι περίπλοκο δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατήσουμε. Είναι σημαντικό να διατηρούμε τις συνήθειες των Χριστουγεννιάτικων διακοπών, ειδικά όσες μας συνδέουν με την οικογένεια και τους φίλους μας. Αυτές οι αναμνήσεις είναι που χαρίζουν ευτυχία και φέρνουν νόημα στη ζωή μας.

Με τα παρακάτω απλά βήματα μπορείτε να συμμετέχετε στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με έναν πιο ασφαλή τρόπο:

1) Ορίστε τις προσδοκίες σας

Επικοινωνήστε τις ανάγκες σας στους άλλους και δώστε τους την ευκαιρία να συμμετέχουν. Αυτό που νομίζετε ότι θα είναι υπερβολική απαίτηση μπορεί να μην φαντάζει το ίδιο για τους άλλους. Θυμηθείτε ότι και τα απόλυτα υγιή άτομα μπορεί να έχουν τους δικούς τους αυτοπεριορισμούς ή ειδικά αιτήματα με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ρωτήσει για τις χορτοφαγικές επιλογές σε ένα δείπνο ή πάρτυ. Επίσης, κάποιοι μπορεί να προτιμούν  μία συνάντηση νωρίτερα μέσα στην ημέρα αντί ενός βραδινού πάρτι γιατί έχουν μικρά παιδιά. Γνωρίζοντας πως και άλλοι άνθρωποι μπορεί να ζητήσουν κάποιες παραχωρήσεις, θα νοιώσετε πιο άνετα με το να ζητήσετε και εσείς μία.

Πριν από τον ερχομό των διακοπών, αφιερώστε λίγο χρόνο για να καθορίσετε τα δικά σας όρια και ανάγκες. Είναι πολύ πιο εύκολο να επικοινωνήσετε με τους άλλους τι αισθάνεστε όταν έχετε κατασταλάξει στις δικές σας αποφάσεις. Καταγράψτε τις διαπραγματεύσιμες και τις αδιαπραγμάτευτες προσδοκίες σας για τις γιορτές.

Βρείτε την κατάλληλη στιγμή και τον σωστό τρόπο επικοινωνίας σχετικά με τα σχέδια των διακοπών με τους αγαπημένους σας. Μπορεί να μην είναι εύκολο να πρέπει να πούμε «όχι» περισσότερες φορές απ' ότι «ναι». Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να ενημερώσετε τους άλλους για τις ανάγκες σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να στείλετε ένα ομαδικό e-mail ή ένα sms. Η σαφής δήλωση της θέσης σας, γραπτώς και χρησιμοποιώντας ένα ουδέτερο μέσο επικοινωνίας, μπορεί να είναι ευκολότερη από τις κατά πρόσωπο συνομιλίες. Ένα απλό μήνυμα σε ένα group ανθρώπων, σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με πολλά άτομα ταυτόχρονα και έτσι μειώνεται η πιθανότητα να παρεξηγηθείτε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το ομαδικό μήνυμα ή το email για να υπενθυμίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ότι, σε περίπτωση που προκύψει κάποιο θέμα υγείας, ίσως χρειαστεί να ακυρώσετε την τελευταία στιγμή. Ενημερώνοντάς τους εκ των προτέρων, μπορεί να μειωθεί το άγχος σας καθώς και τα συναισθήματα ενοχής και ντροπής που συντελούν σε αυτό.

2) Δώστε εναλλακτικές - Για εσάς και τους άλλους

Τι γίνεται αν επικοινωνήσετε με φίλους και συγγενείς και μάθετε ότι δεν είναι πρόθυμοι να λάβουν τις προφυλάξεις που χρειάζεστε για να νιώσετε άνετα; Εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι, ίσως χρειαστεί να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο για να γιορτάσετε. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, καθώς οι ατομικές ανάγκες ποικίλλουν. Εσείς οι ίδιοι γνωρίζετε ήδη ποιες προφυλάξεις χρειάζονται για να διαφυλάξετε την υγεία σας και να αισθανθείτε ασφαλείς. Μην αμφισβητείτε τον εαυτό σας.

 Αναζητήστε τρόπους για να κάνετε την κατάσταση να «λειτουργήσει» σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ίσως θα μπορούσατε να προσφερθείτε να παρευρεθείτε μόνο «για λίγο» σε κάποια συγκέντρωση ή εκδήλωση, έτσι ώστε να μπορείτε να συμμετέχετε χωρίς να αγχωθείτε υπερβολικά ή να εξαντληθείτε. Εάν πάλι φιλοξενείτε εσείς μια εκδήλωση, μπορείτε να προστατεύσετε την υγεία σας και να ελαφρύνετε το άγχος και την κόπωση της προετοιμασίας ζητώντας από τους άλλους να συνειφέρουν στο γεύμα φέρνοντας για παράδειγμα επιδόρπιο. Εάν ανησυχείτε οτι θα χάσετε κάποια συγκέντρωση ή εκδήλωση, βρείτε ένα εφεδρικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν αισθάνεστε καλά τη συγκεκριμένη ημέρα. Για παράδειγμα, μπορεί να μη συμμετέχετε την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά αντ' αυτού να παρευρεθείτε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

  Οι περισσότεροι από εμάς θα προτιμούσαμε μια προσωπική εκδήλωση από μια βιντεοκλήση, αλλά να θυμάστε ότι το video-call εξακολουθεί να είναι μια χρήσιμη επιλογή. Χρησιμοποιώντας το video-call για να έρθετε σε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε άλλη πόλη ή να κάνετε μια πρόποση για «Ευτυχισμένο Νέο Έτος», θα σας κρατήσει συνδεδεμένους με αυτούς που αγαπάτε αν δεν μπορείτε να είστε μαζί τους δια ζώσης.

  Τι γίνεται αν τα αγαπημένα σας πρόσωπα δεν μπορούν να σας «διευκολύνουν» ή η υγεία σας επιδεινωθεί ακριβώς την «λάθος στιγμή» κατά τη διάρκεια των διακοπών; Εάν δεν είναι δυνατή κάποια συνήθεια του παρελθόντος, ξεκινήστε μια νέα συνήθεια στη θέση της. Ίσως να αρνηθείτε να συμμετέχετε σε μια μεγάλη συγκέντρωση με μέλη της ευρύτερης οικογένειας αλλά να συναντηθείτε με τους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να περάσετε τις γιορτές με έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σας που είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν μια πρόσκληση με προϋποθέσεις.  Όπως για παράδειγμα να μοιραστείτε ένα αγαπημένο φαγητό, να παρακολουθήσετε μαζί μια ταινία ή να διοργανώσετε ένα virtual πάρτι.

  Όταν οι συνήθεις επιλογές δεν λειτουργούν, κάντε κάτι με τους δικούς σας όρους που αντικατοπτρίζει τις αγαπημένες σας συνήθειες των Χριστουγέννων. Αισθάνεστε άνετα να συγκεντρωθείτε με άλλους δια ζώσης αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις; Σκεφτείτε πώς θα μπορούσατε να επαναφέρετε παλιές συνήθειες με νέους τρόπους.

3) Καθορίστε τα όριά σας

  Μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσετε όρια που σχετίζονται με την υγεία σας. Σε σχέση με την COVID-19, κανείς δεν θέλει να χαρακτηριστεί ως υπερβολικά ανήσυχος ή να αισθάνεται ότι χαλάει το πάρτυ ζητώντας προφυλάξεις για την υγεία. Επίσης κανείς δεν θέλει να αισθάνεται αναξιόπιστος σε περίπτωση που πρέπει να ακυρώσει σχέδια, ειδικά για κάτι ξεχωριστό. Εκτός από την απουσία από κάποια εκδήλωση, μπορεί να αισθανθείτε ένα δεύτερο κύμα απογοήτευσης εάν τα αγαπημένα σας πρόσωπα, δεν κατανοούν την αστάθεια της υγείας σας και αμφισβητούν τις επιλογές σας.

  Καθορισμός ορίων σημαίνει προγραμματισμός εκ των προτέρων, αλλά χρειάζεται επίσης και θάρρος. Αυτές τις γιορτές αναζητήστε λύσεις και τρόπους προσαρμογής και να είστε θαρραλέοι ζητώντας αυτό που χρειάζεστε ώστε να διατηρήσετε τη συναισθηματική και τη σωματική σας ασφάλεια και υγεία. Δώστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί σας, αντί να υποθέσετε ότι θα πουν όχι. Και όταν το κάνουν, ευχαριστήστε τους που έκαναν την περίοδο των διακοπών σας πραγματικά λαμπερή.